top of page

Benefietlezing t.v.v. Donjon Ter Heyden

‘Rechthoek, kruis of rond … Donjonarchitectuur langs de Demer’

door Frans Doperé (kasteeldeskundige), Bart Minnen (historicus)

en Tom Van de Sype (consulent monumentenzorg).

Donderdag 8 februari 2018

vanaf 19.00 u rondleidingen in Donjon Ter Heiden

om 20.00 u stipt: start lezingen in Sportoase De Toren

De bijzondere site van Ter Heiden te Rotselaar, is de uitgelezen plek voor deze thema-avond. Tom Van de Sype belicht eerst de problematiek van de zorg voor monumenten in privébezit. Bart Minnen schetst de oorsprong en de geschiedenis van de donjon Ter Heiden. Hoofdspreker Frans Doperé ontrafelt vervolgens de architectuur van een aantal laatmiddeleeuwse donjons nabij de Demer. De woontoren van Horst en de Maagdentoren in Zichem vormen een mooi aanknopingspunt met de zeer speciale toren Ter Heiden. De donjon Ter Heiden is als concept uniek voor België en spant de kroon. Aan de hand van deze drie torens leert de kasteeldeskundige ons de bouwonderdelen, de bewoningselementen, de militaire kenmerken en symbolische betekenis kennen van laatmiddeleeuwse 'donjons'. De 'jonkvrouwe' van Ter Heiden confronteert ons, via een kort geleid bezoek , met de uitdagingen van een dergelijk monument.


Parking en aanmelden aan Sportoase De Toren.

Inkom: €10

Leden van HAGOK of Davidsfonds: € 5.

Reserveren verplicht

- Vóór 31 januari bij Maria De Mol: via rotselaar@davidsfonds.net of op 016 44 32 56

- Gelieve in je reservatiemail of -telefoon te vermelden: je naam, je mailadres en de mededeling 'Benefietlezing Donjon Ter Heyden';

- Duidelijk vermelden of je de toelichting in de toren wil meemaken vanaf 19.00 u. of uitsluitend komt voor de lezing om 20.00 u. stipt;

Het bezoek aan de Toren is wegens veiligheidsredenen beperkt tot 3 groepen van maximum 12 personen: om 19 uur en om 19.20 uur voor inschrijvingen bij DF. Rotselaar en om 19.40 uur voor inschrijvingen bij HAGOK.

- Gelieve vooraf te betalen op het rekeningnummer IBAN BE61 0682 0700 6717 van Davidsfonds Rotselaar met de vermelding "Donjon".

Een co-productie van HAGOK en Davidsfonds Rotselaar die de opbrengst van de avond integraal schenken aan de vzw Donjon Ter Heyden.

Recente Posts
Archief

Ope

Tags
bottom of page