Het Hageland

 

Het Hageland is een stuk land dat zich uitstrekt
tussen Leuven, Begijnendijk, Diest, Zoutleew,
Landen en Hoegaarden. Vroeger was dit de regio de
Diestiaanse Zee. De aanwezigheid van de diverse
landschapstypes en valleien vormt een belangrijk
element in de beleving van het Hageland.

Het kreeg zijn naam voor het eerst in 1528.  De naam
‘Haghe’ betekent oorspronkelijk ‘bos’. Het wijst naar
zijn bebossing, regio van kreupelhout, en hagen. De
dieren die er ronddwaalden, waren de wolven.

 

Het Hageland is één van de groenste plekken in België. Het territorium omvat rivieren, velden, weiden, akkers, boomgaarden, … De bekendste rivieren zijn de Kleine en de Grote Gete, de Demer en de Dijle. Deze laatste twee komen samen in het dorpje Werchter. Ze dienden vroeger voor het transport van goederen tussen de verschillende steden die in aanraking zijn met deze rivieren. Ze kronkelen tussen de groene velden, bossen en langs de boomgaarden.

 

De industrie bleef hier in achtergrond daar het groen nog zo aanwezig is.

Fruitteelt is de bekendste productie. De appels en de peren zijn bedoeld om op te eten, maar ook om in de jenever terecht te komen. De suiker is aanwezig in de suikerstad Tienen.

De wijnteelt is sinds 1970 in opgang maar onze brouwers waren hier sinds veel langer. Leuven en Hoegaarden zijn daarvoor heel bekend. Bijna ieder dorp had zijn brouwerij en zijn eigen biermerk. Spijtig genoeg zijn de meeste uitgestorven. Vandaag de dag zijn er veel streekproducten en specialiteiten die in streekwinkels verkocht worden. We hebben streekbieren, diverse soorten jenevers en likeuren, druiven, fruitwijn, asperges, hoeveproducten, aardbeienteelt, confituren, appelsappen, honing, koekjes, andere zoetigheden en typische vleesproducten.

 

 

De naam ‘Haghe’ betekent oorspronkelijk ‘bos’. Het wijst naar zijn bebossing, regio van kreupelhout, en hagen. De dieren die er ronddwaalden, waren de wolven.

Regio

Wandelen & Fietsen

 

Het Hageland is een rustig land dat de wandelaars en fietsers met harte verwelkomt.
Toerisme Vlaams-Brabant creëerde hier 80 wandelroutes en meer dan 50 thematisch fietsroutes die tussen het Hagelandse landschap slingeren. Je kan oneindige landschappen bewonderen. Er bestaat nu ook een kaart met het hele wandel- en fietsnetwerk om je eigen uitstap te creëren.

 

Ontdek ze op onderstaande sites

www.toerismevlaamsbrabant.be

www.wandelroutes.org

www.fietsroute.org

vzw Donjon Ter Heyden

Torenhoflaan 67b, 3110 Rotselaar

Telefoon: +32 499 23 37 38
E-mail:
vzwdonjonterheyden@hotmail.com

  • facebook-square

 

Proudly created by @bspiessens with Wix.com

Updates made by C. Ackermans